Eftersom pandemin sätter stopp för att anordna en turnering även under sommaren 2021 så kommer Piteå Summer Games kanslipersonal arbeta med en annan fokusgrupp.
- Ett vanligt turneringsår brukar vi ha ett 50-tal ferieungdomar som hjälper till att genomföra vårt arrangemang. Att ställa in turneringen innebär således också att det blir ett stort antal ungdomar som står utan sysselsättning. Det är det svårare än någonsin att hitta arbeten då restriktionerna inte tillåter att våra ferieungdomar är på äldreboenden, förskolor osv samtidigt som det dessutom är ett stort behov av handledare. Min intention och drivkraft har hela tiden varit att på alla sätt behålla kansliets kompetenser, och att samtidigt hitta sätt att bidra till samhället på ett annat sätt än vanligt. Där och då föddes tanken på att erbjuda kommunen möjligheten att placera ferieungdomar hos oss. Vi gör en hel del arbetsuppgifter åt olika förvaltningar, en del av våra samarbetspartners och föreningar. 95 procent av allt arbete ska ske utomhus, och det är självklart att vi har en smittsäkerhetsaspekt som genomsyrar all vår planering.
Det är ca 550 ungdomar som har erbjudits plats och tackat ja till ett kommunalt feriearbete. Piteå Summer Games tar alltså emot nästan 20 procent av dessa.
- Det är makalöst roligt att vi kan få arbeta med våra ungdomar, om än det sker i en annan form än vanligtvis. Vår största utmaning nu är att försöka få tag i arbetshandskar, munskydd, handsprit, desinfektionssprit, skräpplockare, räfsor och liknande. På samma sätt som det är viktigt att vi kan hjälpa till med att sysselsätta unga, på samma gång är det inte alls läge för Piteå Summer Games som den ideella förening vi är att dra på oss merkostnader. Så vi behöver hjälp och stöd med material och tar tacksamt emot om någon vill bidra.
Feriearbetet är indelat i tre olika perioder under sommaren. Under första perioden tar Piteå Summer Games emot 50 ungdomar och sedan 30 ungdomar vardera perioden två och tre.
- En del av de uppdrag vi har fått sträcker sig över alla tre perioder. Vi kommer att planera så att ungdomarna i mesta möjliga mån har arbetsuppgifter i närheten av sitt hem. Det är klokare att vi handledare åker ut till exempelvis Norrfjärden och leder arbetet där än att ungdomarna ska behöva åka in i centrala stan. Det kommer inte att fungera så riktigt alla dagar, men det är en del i att kunna förhålla oss till pandemin och samtidigt jobba på.
14 juni kommer således den första kullen, och hela gänget på Piteå Summer Games ser fram emot den dagen.
- Det känns på något vis befriande att vi får arbeta med planering, strukturer, säkerhet och ungdomar. Det är inspirerande och får en att hålla sig på tå. Vi har också en strålande dialog och samverkan med Piteå Kommun och vägledningscentrum, vilket ger en stor trygghet.